Expert - Winkels prominent in uitlevering van e-commerce orders

Expert - Winkels prominent in uitlevering van e-commerce orders

Zoals veel retailmerken zocht elektronicaketen Expert naar een goed antwoord op het omnichannel distributie vraagstuk. De wens was om ook winkelvoorraden te benutten bij het uitleveren van (e-commerce) orders, wetende dat niet elke winkel het complete assortiment op voorraad heeft en niet elke winkel even snel kan leveren. Hoe zorg je er dan voor dat de zwakste schakel in de keten niet bepalend wordt voor de voorraadbeschikbaarheid en levertijd beloftes?

Expert was de eerste in Nederland die producten die voor een uur ’s-middags zijn besteld, dezelfde avond tussen zes en tien uur gratis ging afleveren. Bijzonder is dat er niet alleen wordt geleverd vanuit centrale distributiecentra, maar ook vanuit de 140 winkels door heel Nederland. Na onderzoek naar diverse distributiescenario’s, werd dit e-commerce model samen met omnichannel logistiek specialist Omnistock ontwikkeld.

De methode heeft vele voordelen. Ten eerste worden de onvermijdelijke spanningen tussen het hoofdkantoor en de franchiseondernemers voorkomen. Er vloeit immers geen lokale omzet weg richting de centrale organisatie. Door de integratie van on- en offline verkopen, zien de winkels hun omzet stijgen. Bovendien biedt het distributiesysteem lokale ondernemers de mogelijkheid om de leveringsvoorwaarden verder te optimaliseren.

De voorraad van Expert is niet meer beperkt tot centrale distributiecentra, maar is uitgebreid met de voorraden van 140 winkels. De lokale ondernemers zorgen zelf zoveel mogelijk voor levering, waardoor hun service en advies wordt toegevoegd aan de klantbeleving, hetgeen leidt tot meer onderscheidend vermogen. 

Een jaar na de start van de samenwerking met Omnistock, koos Expert voor het VMS II kassasysteem van Vendit. Via een zogenaamde service-bus kunnen voorraden en orders real time worden uitgewisseld met de kassa’s. Dankzij het door Omnistock ontwikkelde migratie pad (via workflows in het Omnistock ordermanagementsysteem) gingen winkels groepsgewijs in slechts 3 maanden tijd over naar het nieuwe systeem. Voordeel daarbij was dat Expert binnen dit systeem zonder ondersteuning van OmniStock winkels kon migreren.

De 140 Expert winkels sturen voortaan hun voorraaddata naar het Smart Logistics Engine platform van Omnistock en ontvangen hun e-commerce orders via het OmniStock ordermanagementsysteem.

Dik Pijl, Algemeen directeur Nederlandse Expert Groep: “Mede dankzij Omnistock en Vendit staat Expert nu waar we staan en hebben we één van de meest succesvolle en winstgevende jaren van de afgelopen 20 jaren achter de rug”.

Home Cases Expert - Winkels prominent in uitlevering van e-commerce orders